10-те най-красиви водопади в света според DW


Водопадите винаги са впечатлявали хората. В нашата фотогалерия представяме десет от най-красивите водопади в света. Четири от тях са в Европа.

1. Водопада Виктория в Замбия и Зимбабве

Водопада Виктория в Замбия и Зимбабве

Групата водопади Виктория, включени в списъка на ЮНЕСКО със световното културно и природно наследство, се намира на река Замбези между африканските държави Замбия и Зимбабве. На това място водите падат от височина 100 метра и образуват водна стена с дължина 1708 метра. А това превръща Виктория в най-широкия водопад в света. При пълноводие в бездната се изливат до 10 000 куб. метра вода в секунда.


2. Ниагарския водопад в САЩ и Канада

Ниагарския водопад в САЩ и Канада

Ниагарският водопад на границата между САЩ и Канада е напълно достоен за индианското си име "гърмяща вода": в зависимост от времето, в бездната се изсипват между 2800 и 5700 кубика вода в секунда. А това е истински природен спектакъл. Ниагарският водопад е група от три водопада: Американски водопад, Брайдъл вейл (Булчински воал) и Хорсшу (Подкова), наричан още Канадски водопад.


3. Водопада Игуасу между Бразилия и Аржентина

Водопада Игуасу между Бразилия и Аржентина

Група от 275 водопада, носеща името Игуасу, разделят Бразилия и Аржентина. И това чудо на природата е обявено за световно културно и природно наследство. Множество пътеки водят до самите водни маси, изчезващи с оглушителен грохот в бездна с размери 700 на 150 метра. А смели търсачи на силни усещания се придвижват с бързи лодки през бурните води на пропастта.

Можете да видите с очите си Водопадите Игуасу с уникалната програмата на ADVENTURE WORLD - Патагония - Серо Торе и Фитц Рой, глетчера Перито Морено, парка Торес дел Пайне, остров Магдалена, Ушуая и водопадите Игуасу


4. Водопада Детиан между Китай и Виетнам

Водопада Детиан между Китай и Виетнам

Той се намира на границата между Китай и Виетнам: водопадът Детиан по течението на река Гуичун. На това място водите преминават през множество отвесни скали, високи до 50 метра. Ширината на Детиан достига 300 метра. Тази природна забележителност привлича и с приказната красота на местността около водопадите.


5. Водопада Анхел във Венецуела

Водопада Анхел във Венецуела

Със своите 979 метра Анхел е най-високият водопад в света. Намира се във Венецуела по течението на река Рио Чурун - приток на Ориноко. Падайки от такава голяма височина, водата се разпръсква на малки капчици. Стигайки до земята, те отново се превръщат в пълноводна река. Анхел е трудно достъпен - до него може да се стигне само със самолет или с корабче. Пътуването до него по вода продължава цял ден.


6. Водопада Гълфос в Исландия

Водопада Гълфос в Исландия

Наричат Исландия "Земя на огън и лед". А където има лед, има и много вода - какъвто е случаят с гигантския Гълфос (Златният водопад). Той е широк 229 метра и изсипва водите си през две тераси в огромна пропаст. Водопадът се намира на пътя на известен туристически маршрут, което го прави лесно достъпен. От платформа край него туристите могат да му се възхищават от непосредствена близост.


7. Водопада Селяландсфос в Исландия

Водопада Селяландсфос в Исландия

Селяландсфос в южната част на острова. Посетителите могат да минават зад него и да наблюдават местността през падащата от 66 метра височина водна каскада. Водопадът се намира по течението на река Селяландс.


8. Водопада Узуд в Мароко

Водопада Узуд в Мароко

Водопадите Узуд в планината Атлас са най-високият и най-пълноводен водопад в Мароко. През няколко каскади от червени скални масиви водата се спуска от 110 метра височина. На мястото, където отново докосва земята, водата образува малко езеро. Посетителите могат да се спуснат по малка туристическа пътека от ръба на скалите чак до основата на водопада.

Посещение на Водопадите Узуд е включено в програмата на ADVENTURE WORLD - Мароко с изкачване на връх Тубкал, клисурите Дадес и Тодра, Сахара, водопада Узуд и плажовете на Есауира


9. Национален парк Плитвички езера, Хърватия

Национален парк Плитвички езера, Хърватия

Националният парк Плитвички езера също е включен в списъка на ЮНЕСКО със световното културно и природно наследство. Около групата водопади терасовидно са разположени 16 езера. До тях посетителите могат да стигнат по планински пътеки, с лодка или с туристическо влакче.


10. Водапада Райнфал в Швейцария

Водапада Райнфал в Швейцария

Водопадът Райнфал в Шафхаузен, Швейцария, е висок 23 метра и широк 150 метра. За посетителите са изградени няколко платформи за наблюдение. Добър наблюдателен пункт представлява и замъкът Вьорт, намиращ се на остров край водопада. Още по-зрелищна е гледката от лодка, с която можете да стигнете съвсем близо до падащите с грохот водни маси.


Автор / Източник: Елизабет Йорк Фон Вартенбург
  • Споделете тази публикация: