Планински или алпийски водач - какво е добре да знаем за водачите в България


Заради коронавируса, това лято ще бъде по-различно и по българските планини. Очаква се повече туристи да предпочетат маршрутите в Рила, Пирин, Стара планина и другите красиви кътчета на страната ни, вместо в Алпите, например. Как, обаче, да се ориентират желаещите в намирането на водач и каква е разликата между планински и алпийски гид?
Това разяснява Георги Георгиев-Черния - един от тримата български планински водачи, сертифицирани от Международната федерация на асоциациите на алпийските гидове (IFMGA) - най-високото ниво на правоспособност за водене на клиенти във висока планина и при екстремни условия, президент на Източноевропейската асоциация на планинските водачи.

Има две нива на тази професия - първото е планински водач, който има право да води хора по планинските пътеки, без използване на технически средства. По катерачни маршрути или места, където се налага използването на алпийска техника и екипировка, може да ви заведе само алпийски гид (второто ниво на професията).

"Ако ви трябва човек, който да ви качи по туристическата пътека на Вихрен, то това е планинският водач. Но ако решите да направите нещо по Джамджиевия ръб или по стената на Мальовица, или по някой от ръбовете на Злия зъб, това е алпийският водач" - казва Георги Георгиев-Черния.

Проверка за правоспособността на водача може да се направи в регистъра на планинските водачи в сайта на Министерството на туризма или да бъде поискано копие от дипломата му. Той трябва да има и застраховка "Професионална отговорност". Алпийските водачи пък могат да бъдат проверени в сайта на Асоциация "Планини и хора".


Автор / Източник: Таня Иванова, БНР
  • Споделете тази публикация: